Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW
๎—Š

Voor 20:00 besteld morgen in huis

๎—Š

100 dagen retourrecht

๎—Š

Verzekerd verzonden tegen schade

๎—Š

Groot assortiment met lage prijzen

webshop keurmerk
Vandaag 5% korting met de code LENTE5 
Home / Tajine

Tajine

Tajine

De tajine is voor een groot deel van de Nederlanders wellicht een onbekend product, maar deze stoofpot wordt in Nederland ook met de dag populairder. Vandaar een kleine uitleg, aangezien het een super leuk product is om mee te koken en je er van alles in kunt bereiden!

De tajine is van oorsprong een Marrokaans aardewerken stoofpot en bestaat uit twee delen. De onderste schaal van de tajine legt men de ingrediënten van het gerecht in, in deze schaal kunt u ook het gerecht opdienen. Het bovenste deel is een kegelvormig deksel, deze fungeert als soort stoofdeksel. Dit werkt als volgt: door het koken met de tajine gaat de condens omhoog naar de deksel, deze condens druppelt vervolgens weer naar beneden in de onderste schaal. Dit zorgt ervoor dat de gerechten sappig en mals blijven en de pure smaken van de afzonderlijke ingrediënten naar boven worden gehaald. De tajine werkt dus als het ware net als een braadpan.

Tegenwoordig zijn er ook geglazuurde aardewerken tajines, gietijzeren tajines en zelfs elektrische tajines. De tajines van Borden&Zo zijn voornamelijk gemaakt van aardewerk met een sterke glazuurlaag en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Van mini apero tajines tot 22 en 28 cm tajines.

In de tajine kan vanalles worden klaargemaakt: zowel vleesgerechten en groentegerechten als visgerechten. Echter, voordat je met aardewerken tajines gaat koken dien je de pan 24 uur te laten weken in koud water. Het aardewerk zal een deel van het water opnemen waardoor hij tijdens het koken niet zal barsten. Bij geglazuurde tajines is de kans minder groot, maar toch zou ik het risico niet nemen. Kook je met de tajine op een gaspit, is het wellicht verstandig om een vlamverdeler tussen de warmtebron en de tajine te leggen voor een betere warmteverdeling. Een tajine op inductie lukt niet altijd, maar hiervoor zijn inductie adapters verkrijgbaar. Deze adapter leg je tussen de warmtebron en de tajine in, waardoor de tajine goed zijn werk kan doen.

Een tip: zorg dat er tijdens het koken een laagje water in de tajine zit, dit zorgt ervoor dat het gerecht in de tajine niet gaat aanbranden.

Dan nog een overheerlijk recept om klaar te maken in de tajine:

Kip pistache tajine

De ingrediënten voor ongeveer 6 personen:
- 1,50 kg kipfilet
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 normale uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 ingemaakte citroenen
- 750 ml kippenbouillon
- 2 eetlepels gemberpoeder
- 2 eetlepels gemalen komijnpoeder
- 1 kleine theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 kleine theelepel zout
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel zwarte peper
- 100 gram sultanas of rozijnen
- 150 gram gepelde pistache noten
- 50 gram verse koriander
- 350 gram couscous
- 3 eetlepels verse munt

De bereiding van het gerecht:
Dit duurt ongeveer 45 minuten en het gehele gerecht zal klaar zijn in ongeveer 1.45 uur.

  1. Snijdt de kipfilet in redelijk grote blokken
  2. Snipper de uien
  3. Hak de knoflook
  4. Hak de munt
  5. Bak de blokken kip in olijfolie tot ze lichtbruin zijn en haal ze daarna uit de pan.
  6. Voeg vervolgens de uit en knoflook met wat olijfolie toe. Even meebakken.
  7. De kip terug in de pan bij de knoflook en ui doen. Hierna de kippenbouillon, komijn, gember, kaneel, kurkuma, zout, peper, paprikapoeder en citroenen toevoegen. Dit geheel laat u ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur. Af en toe even roeren.
  8. Hierna kunt u de pistache noten, rozijnen en koriander toevoegen. Even roeren en nog 15 minuten laten sudderen op laag vuur.
  9. Tijdens dit sudderen kunt u de couscous bereiden. De couscous in een kom doen, 500 ml water koken en dit over de couscous gieten. Even afdekken en aan de kant zetten tot dat er geen water meer over is. Met een vork erdoor roeren om de korrels los te maken.
  10. De couscous wordt pas echt lekker met nog een beetje olijfolie, gehakte munt, zout en peper. Wel goed mengen.
  11. Klaar om te serveren! De kip met saus over de couscous en eventueel garneren met een paar blaadjes koriander.

Kijk voor meer leuke tajine recepten op Kookpraat.

    03-05-2018 11:07     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

ยฉ 2025 Borden&Zo - Horeca servies All rights reserved

Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW